Ремонтът на дома може да бъде вълнуващо преживяване, но е и период, в който мебелите ни са изложени на риск от повреди. Прах, мръсотия, удари и драскотини са само част от потенциалните опасности, които дебнат любимите ни вещи. За щастие, с няколко прости стъпки можем да предпазим мебелите си и да им осигурим дълъг живот.


1. Планиране


Най-важното е да имате точен план как ще предпазим мебелите си. Преценете кои стаи от дома ще бъдат ремонтирани и кои мебели ще бъдат засегнати. Преместете, ако е възможно, мебелите в друга стая, която няма да бъде ремонтирана.


2. Покриване


За мебелите, които не могат да бъдат преместени, е важно да се осигури добра защита. Използвайте стари чаршафи, одеяла, платна или тиксо, за да ги покриете плътно. За по-деликатните мебели може да се използват и мебелни калъфи.


3. Защита на повърхностите


Покрийте подове, плотове и други повърхности с брезент, фолио или стари вестници. Това ще ги предпази от прах, мръсотия, бои и други материали, които се използват при ремонта.


4. Преместване на тежки предмети


Внимавайте при преместване на тежки предмети, за да не се блъскат в мебелите. Използвайте колички или други помощни средства, за да транспортирате тежките вещи безопасно.


5. Почистване


След приключване на ремонта е важно да се почистят мебелите от прах и други замърсявания. Използвайте подходящи почистващи препарати, съобразени с материала на обзавеждането.


Допълнителни съвети


- Запечатайте чекмеджета и шкафове - за да предпазите съдържанието на чекмеджета и шкафове от прах, можете да ги запечатате с тиксо или лента.


- Разглобете мебелите ако е възможно.


- Направете снимки - преди да започнете ремонта, направете снимки на мебелите си. Така ще можете да сравните състоянието им преди и след ремонта, за да сте сигурни, че не са повредени.


С търпение, планиране и внимание към детайлите можем да предпазим мебелите си по време на ремонт и да им осигурим дълъг живот. Не забравяйте, че е по-лесно да се предотвратят повредите, отколкото да се поправят.